Sorteringer – hva bør jeg velge?

Sorteringer på gulv

Parketter kommer i et mangfold av dimensjoner, farger og sorteringer. Å velge gulv er ingen enkel sak og det er et par ting man bør gå gjennom før man bestemmer seg. Her skal vi snakke om en av de – nemlig sortering. 

Parkettens sortering har mye å si for det ferdige resultatet med utrykket det skaper. Det er ikke alltid lett å få et ordentlig inntrykk av en parkett ved å kikke på bilder på nett, prøver i butikk eller tilsendte vareprøver. Dette er fordi treverk er et naturlig materiale som vil variere i farge og spill. Det kan derfor være lurt å merke seg og sjekke opp sorteringen på parketten av interesse for å se hva som tillates av kvist, yteved og fargevariasjoner i sorteringen. 

Råmaterialet til parketten varierer ut ifra hvor i stammen det tas fra. Treets natur bestemmer derfor parkettens design. Leverandører opererer med forskjellige navn på sine sorteringer, å gjøre det enkelt kommer vi her fortrinnsvis til å dele inn sorteringene i fire segmenter – kvistfri sortering, mellomsortering, rustikk og super – rustikk sortering. 

1. Klassisk sortering

De fleste ønsker seg parkett med minst mulig kvist eller yteved. Det er det vi kaller for klassisk sortering. Gulv som er rolig med jevnt fargespil, minimal kvist størrelse og årringer som gir gulvet en levende karakter. Yteved i klassisk sortering er ikke tillatt. Klassisk sortering er vanligvis den dyreste. Årsaken til det er måtten å lage parkett på.

2. Natur

Natur sortering har god blanding av naturlig mønster og rolig utseende. Noen bord kan være helt frie for kvist og yteved, på andre bord kan det forekomme hyppigere – her får man altså inntrykket av et nydelig og ekte tregulv uten at det blir for livlig. Bruksslitasje som riper og hakk kan man også argumentere for at blir mindre prominente grunnet det naturlige spillet i parketten.

3. Rustikk

Rustikk er en sortering som er rik på kvister, og får derfor et livlig utseende. Rustikke parketter kjennetegnes av hyppigere innslag av kvist og yteved. Noen leverandører produserer også rustikke parketter med både sagemerker og sprekker. Grunnet den livlige overflaten vil små riper synes mindre.

4. Super Rustikk

Super rustikk er mest livlig sortering av alle ofte med kraftig børstning og dramatiske og utbedrede kvister. Dette skaper en varm og fin overflate hvor tre porer og selve strukturen er berørbar. Gulv fra super rustikk sortering skal gjøre et sterkt inntrykk og føles veldig naturlig ut.

5. Hva er yteved?

Mange lurer på hva de hvitestripene i gulvet kommer av. I dag bruker man mye mere av trestokken enn det man gjorde før. Det er manko på råvarer så man ser mere og mere kvist og hvitestriper i treverket. De hvite stripene man får heter yteved og det er det treverket som er yttest på stammen.

Parketter i mellomsjiktet kan både bestå av kvist, yteved og sprekker, men har restriksjoner på hvor hyppig det forekommer. Det er også restriksjoner på hvor store kvistene er i diameter samt hvor mange prosent av overflaten yteveden kan dekke.
Det er dog viktig å merke seg at de aller fleste leverandører opererer med en prosentandel som kan vike utenfor disse restriksjonene uten at det er grunnlag for reklamasjon – dette gjelder alle sorteringer.

Usikker på hvilken sortering du bør velge? Kontakt oss gjerne her, så hjelper vi deg så godt vi kan.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Få våre tilbud før alle andre!


    Les om hvordan vi håndterer kundedata i vår personvernerklæring.