Må jeg fjerne undergulvet?

Foto av teppe som fjernes fra tregulv.

Å bytte gulv medfører litt arbeid, men resultatet blir jo så bra at det er det verdt! Men må jeg fjerne undergulvet før jeg legger nytt gulv? Det kommer an på undergulvet og litt andre variabler. Spesielt i gamle hus dukker det ofte opp overraskelser man bør se på. 

Undergulvet må være helt plant før du legger gulvet. Dersom man legger nytt gulv på ujevnt undergulv kan man risikere svikt og knirk i gulvet. Spesielt viktig er det med harde gulv som parkett og laminat. Det bør være mindre høydeforskjeller enn 3 mm over en avstand på 2 meter. Er det større ujevnheter enn dette bør undergulvet slipes eller sparkles. Eller man bør fjerne undergulvet. Mindre ujevnheter vil ofte bli rettet opp av underlagsmaterialet som blir benyttet. Uavhengig av type undergulv, så må det være fast, jevnt, rent og luktfritt.  

Underlagsmaterialer kommer i flere varianter, og dekker ulike behov. Det vil også påvirke hvordan gulvet oppleves å gå på. Noen gulvunderlag bidrar til å jevne ut ujevnheter, noen isolerer og andre kan redusere trinnlyd. Det finnes også gulv med ferdig påmonterte underlag, som for eksempel fra BerryAlloc. Hva slags underlag du skal bruke kommer an på undergulvet. I Parketteksperten er vi eksperter på disse tingene, og hjelper deg med å finne riktig løsning for deg. Les mer i artikkelen Gulvunderlag – hva er best

Foto: Fjerner teppe fra undergulv.

Gammelt teppe eller nålefilt 

Det er anbefalt å fjerne gamle underlag og legge nye. Men det går an å legge nytt gulv på eksisterende gulv. Nytt gulv kan legges på eksisterende nålefilt eller tynne, tettknyttede vegg-til-vegg tepperDette kan da erstatte parkettunderlag eller ullpapp. Men det er viktig at teppene er rene og luktfrie. 

Langraggete tepper må fjernes ellers vil det nye gulvet synke ned i teppet. I kjellere eller gulv som står rett på grunn bør alle tepper fjernes av fukthensyn. Så i disse tilfellene bør man fjerne undergulvet. 

Betonggulv 

Består undergulvet av betong sjekk ujevnhetene. Evt skjevheter eller søkk må rettes opp før man legger gulvet. Bruk alltid en fuktsperre på betonggulv så er du på den sikre siden. Her kan man benytte en 2 mm plast som legges i overlapp og tapes i alle skjøter. Legg også plasten et lite stykke oppover veggen. Deretter må det legges på et underlagsmateriale.  

Linoleum og vinylbelegg 

Man kan legge nytt gulv over eksisterende linoleum og vinylbelegg. Det beste er å fjerne det, men det går fint an. Sørg for at gulvene er helt rene. Det anbefales også å legge ullpapp/parkettunderlag mellom eksisterende gulv og nytt gulv for å unngå gnisninger mellom lagene.  

Tregulv 

Det beste er å fjerne gammelt tregulv før du legger nytt. Velger du derimot å legge det nye gulvet oppå det gamle er det et par ting å tenke på. Gulvet må være helt stabilt. Er det større ujevnheter må det enten slipes ned eller brukes gulvsparkelmasse for å jevne ut forskjellene. Mindre ujevnheter kan man justere med ullpapp. Gulvet må være fritt for støv og smuss før man går videre. Vi anbefaler å bruke ullpapp eller parkettunderlag som såle for det nye gulvet, samt at gulvet blir litt mykere å gå på. Dersom du legger gulv på det gamle gulvet, sjekk at det nye gulvet ikke bygger så mye at det kommer i konflikt med dørene.  

Gulv på tilfarere 

Gulv i grunnetasjen på hus kan ligge som tilfarergulv. Det vil si at gulvet er løftet opp på grove lektere (tilfarere) på et betonggulv. Ettersom gulv på grunn ofte har utfordringer med fukt, er det å legge gulvet på tilfarere en god grunn til å unngå nettopp det. Da blir det litt lufting under. Man får også mer isolasjon i luftlaget mellom betongen og tregulvet. Først må man legge en fuktsperre eller en knasteplate på betonggulvet. Så legges tilfarere ut som tregulvet senere skal festes til. Som på gulv på bjelkelag må tilfarerne være rette før man går videre. Fòr opp evt gliper med bordbiter, takpapp eller lignende. Større gliper må eventuelt kiles opp, og skrus fast slik at de ikke glir ut senere.  

Foto: Klargjøre gulvlegging på tilfarere

Gulv på bjelkelag 

For å legge gulv på bjelkelaget må bjelkene være snorrette. Og de må være i innbyrdes plan. Legg et rettbord på kant oppå bjelkene, så vil du raskt se om det er gliper eller klaringer noen steder. For lave bjelker kan fòres opp med for eksempel remser av kartong eller takpapp, mens for høye bjelker kan høvles av. Viktig at det kontrolleres flere steder på bjelken, og da særlig utpå bjelkene da de ofte er nokså rette inne ved veggene. På bjelkene kan man da legge en 22 mm bærende gulvplate og så ønsket gulv oppå der. Eller man kan legge et gulvbord direkte på bjelkene, bør da være minst 21 mm.  

Flytende gulv 

Dersom du ønsker å unngå å bruke tilfarere og spikerslag, og har takhøyde nok, er flytende gulv en mulighet. Gulvet blir også mykere å gå på (bra for ryggen), og som etasjeskiller vil det redusere lyden mellom etasjene. Underlaget må være rett, eventuelle ujevnheter må rettes opp. På betonggulv må man bruke en fuktsperre i bunn. Så legger man lektere langs veggene som rammer inn rommet. Bruk en 48 x 73 mm lekt som du legger med flatsiden ned. Så fylles området opp med trykkfast isolasjon før man legger en sponplate over. Denne skal limes innbyrdes, men ikke festes til rammen rundt. Deretter legges det valgte gulvet på.  

Er du i tvil om du bør fjerne undergulvet eller om det er greit at det ligger, ta gjerne kontakt med oss i Parketteksperten, så kan vi hjelpe deg. 

Andre aktuelle artikler for deg:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Få våre tilbud før alle andre!


    Les om hvordan vi håndterer kundedata i vår personvernerklæring.