Hvorfor sklir laminatgulv fra hverandre i skjøtene? 

Endeskjøt laminat

Laminatgulv er bygget opp av organiske materialer som krymper og sveller i takt med endringer i fuktighet og temperatur. Variasjonen i fuktighetsnivået kan føre til at plankene løsner og flytter på seg, slik at det blir åpninger mellom dem.

Hva kan gjøres for å unngå at laminatgulv sklir fra hverandre i skjøtene?

Det vi erfarer når vi er ute og ser på laminatgulv er som regel at gulvet har blitt låst fast. Da har ikke gulvet mulighet til å bevege på seg, og det vil oppstå sprekker i skjøtene. For å unngå dette må man passe på at gulvflaten ikke festes til undergulvet, og det må finnes tilstrekkelig klarering mot veggene.

Når det legges terskel ser vi ofte at det fuges på to sider av terskelen. Her er det derimot viktig at man ikke fuger selve gulvet, ettersom at gulvet da låses fast. Det man bør gjøre er å lage en stor nok glippe mellom bordene, legge en trekloss imellom, og fuge terskelen fast til den. 

Vi opplever også at mange fuger gulvet fast til undergulvet. Dersom man ønsker å fuge gulvet fremfor å bruke en overgangslist, lønner det seg å legge en ekspansjonslist imellom slik at gulvet fortsatt flyter fritt. Det er også viktig å ikke skru gulvet fast til undergulvet. Husk å bruk korte nok skruer når du for eksempel fester metallist i overganger.

Kjøkken skal ikke monteres oppå laminatgulv som Pergo og Berry Alloc, da det vil låse fast gulvet og kan resultere i at endeskjøtene sklir fra hverandre. Derfor bør du alltid skjære ut hull rundt bena til kjøkkeninnredningen, slik at gulvet ikke kommer borti når det utvider seg.

Når laminaten har sklidd fra hverandre, kan man fikse det selv?

Ja, det er enkelt å reparere skjøter som har sklidd fra hverandre, og man trenger ikke fagfolk til dette. Det som trengs er litt gulvlim i not og fjær. Deretter kan man enten sparke gulvet tilbake eller ta av gulvlisten og slå gulvet pent tilbake med et tilbakeslagsjern.

Hvorfor sklir ikke skjøtene på et parkettgulv fra hverandre? Et parkettgulv tåler mye mer og har et bedre låsesystem i endeskjøtene enn det laminat har.

Trenger du hjelp til å fikse skjøter som har sklidd fra hverandre, eller har du ytteligere spørsmål?

Send oss en forespørsel så kontakter vi deg innen kort tid.

 

4 thoughts on “Hvorfor sklir laminatgulv fra hverandre i skjøtene? 

 1. Solbjørg og Geir-Harald Dreyer says:

  Hei! Har dere en fra Deres firma som er ansatt i Bardufoss området? Skulle gjerne få hjelp til å ordne et laminat gulv hvor not/fjær sklidd fra hverandre. Mv Solbjørg Aune Dreyer

  • MetteParket says:

   Hallo. Vi holder til i Fredrikstad og jobber her i nærområdet og mot / i Oslo, dessverre ingen lenger nord. Beklager det. Mvh. Mette, parketteksperten

 2. Bjørn says:

  Hei, vi har lagt klikk-laminat (Swiss Interlaken Oak) på hele kjøkkengulvet. Hele d nye kjøkkenet ble montert. Nå har en langside glidd fra hverandre. (D er litt svikt i gulvet grunnet varmefolie under) Kan jo ikke ta vekk kjøkkenet, så er d mulig å reparere dette?

  • MetteParket says:

   Hei. Beklager så veldig sent svar her, vi har lagt om diverse funksjoner i nettbutikk, og har dessverre oversett denne. Generelt skal ikke kjøkken monteres på flytende gulv, da kan dessverre det skje som har skjedd hos deg. Så er det også forskjell på hvordan kjøkken er montert. Står den på ben på laminatgulvet, anbefales å forsøke å kutte rundt beina, slik at gulvet får plass til å bevege seg. Så kan også årsaken være varmefolien. Om det er svikt pga. av denne, kan det være at depronen på varmefolien ikke tilfredstiller kravene til laminatgulvet ditt. Jeg anbefaler deg derfor å ta kontakt med leverandør av varmefolien for å få målene på trykkfastheten, og så sjekke laminaten hva kravene er der. Mvh. Mette, parketteksperten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Få våre tilbud før alle andre!


  Les om hvordan vi håndterer kundedata i vår personvernerklæring.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og vinn gavekort på 1 000kr

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få nyttig informasjon og kampanjetilbud!

Hver uke trekker vi en som får 1 000kr i gavekort.

You have Successfully Subscribed!