Forskjell på fiskebensparkett og vanlig parkett

Fiskebensparkett illustrasjon

Mange lurer på forskjellen på vanlig parkett og fiskebensparkett, og hvordan man legger dette. Det er noen hovedpunkter som skiller disse to type gulvene.  

Vanlig parkett kommer i lange lengder og legges enkelt bortover gulvet etter hverandre og inntil hverandre. Man starter i et hjørnet og legger seg utover. Fiskebensparketten er litt annerledes. De fleste kommer i høyre- og venstrestav, og legges annenhver gang mot hverandre. Det som er viktig er å få det rett fra starten av. Se video her av hvordan man legger fiskebeinsparkett.  

Stavene som fiskebensgulvene kommer i, lages i ulike størrelser. Bruker man brede staver går det raskere å legge og man får ofte et roligere uttrykk. Smale staver tar noe lengre tid, og er mer urbant. I tillegg er det mange fargevarianter fra det helt lyse til mørkebrunt. Er man litt kreativ og blander farger på venstre- og høyrestaven kan man få et helt unikt og spesielt gulv.

Her er det kun kreativiteten som setter grenser. På bildet her er det blandet lyse og litt mørkere staver og man får et mer livlig gulv. 

Lys fiskebensparkett illustrasjon

Hvordan legge fiskebensparkett

Mens vanlig parkett legges rett på gulvet og underlag uten feste, så anbefales det å feste fiskebensparkett til gulvet. Dette fordi stavene er for små til å ligge stabilt på gulvet. Dette gjelder spesielt der det er gulvvarme.  

Det er flere måter å gjøre det på. Mange vil anbefale å lime parketten til gulvet. Da smøres lim utover gulvet og man legger det fortløpende mens man setter det sammen. Man kan også skru det ned i gulvet eller spikre det. Flere leverandører har fiskebensparkett som ikke behøver å hellimes når det ikke er gulvvarme, for eksempel Parador. Der er klikksystemet bra nok. Noen få produsenter kan også legge fiskebeinsgulv uten hellim på gulvvarme. Men husk, det er svært viktig å følge produsentens anbefalinger ved legging av fiskebeinsparkett.  

Slik legger man mønster i fiskebensparkett
Hellime fiskebensparkett

Tidligere kom fiskebensmønster kun i parkett, men nå kan man også få det i rimeligere laminat og klikkvinyl. Det kan legges på gulvet uten feste dersom det ikke er gulvvarme, for her er klikksystemene gode. Er det gulvvarme, bør også laminatgulvet festes til gulvet. Snakk med selgeren om det. Vi hjelper deg gjerne i butikk eller på telefon om du trenger hjelp.

Klikk her for å se inspirasjons- og kampanjesiden vår på fiskebensgulv. 

-28%
kr 1,749.00 kr 1,259.00 pr. m²
-28%
kr 1,749.00 kr 1,259.00 pr. m²
-28%
kr 1,749.00 kr 1,259.00 pr. m²

Andre artikler du kanskje vil like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Få våre tilbud før alle andre!


    Les om hvordan vi håndterer kundedata i vår personvernerklæring.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og vinn gavekort på 1 000kr

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få nyttig informasjon og kampanjetilbud!

Hver uke trekker vi en som får 1 000kr i gavekort.

You have Successfully Subscribed!