Gulvunderlag – hva er best?

Gulvunderlag – hvordan velger jeg det? Å legge gulv er ikke bare å legge gulv. Det er mye å tenke på. Er undergulvet rett nok eller må det jevnes ut? Trenger jeg fuktsperre under alle gulv eller kun i kjelleren? Og hva slags underlagsmateriale bør jeg bruk til mitt gulv? 

Trenger jeg fuktsperre under alle gulv for å være sikker? 

Nei, det trenger du ikke. Det er viktig at gulvmaterialet ikke utsettes for fuktighet fra undergulvet. Derfor er det som regel kun en vurderingssak på gulver i første etasjer. Gulv som består av betong eller som ligger direkte på grunn, bør du alltid ha fuktsperre på for å være sikker. Da kan man bruke en 0,2 mm plast som legges i overlapp og tapes i alle skjøter. Legg også plasten et lite stykke oppover veggen. Deretter må det legges på et underlagsmateriale. Husk at det ved gulvvarme må legges fuktsperre. 

Ulike typer gulvunderlag 

Å velge riktig underlag for gulvet ditt er viktig. Hensikten med et gulvunderlag er å beskytte gulvet, forlenge gulvets levetid og øke komforten. Når du kjøper gulv er det viktig å snakke med noen som kan gulv og underlag, slik at de på best mulig måte kan hjelpe deg. Du og naboen kan godt kjøpe samme gulv, men ha behov for ulikt gulvunderlag.  

Gulvunderlag har flere egenskaper foruten å hindre gnisninger mellom undergulv og parkettgulv. Blant annet kan det ha isolerende effekt, forebygge fuktskader, støyreduserende mellom etasjer eller i samme rom, utbedre ujevnheter i undergulvet og noen ganger skal det kombineres med gulvvarme.  

Det er også viktig å tenke på om underlaget skal ha høy eller lav varmemotstand. I en kjeller ønsker du et underlag som kan isolere kulden fra grunnen, da bør man velge et underlag som har høy varmemotstand. Ønsker man at varmen skal gå lettest mulig gjennom underlaget og opp i rommet, velger man et underlag med lav varmemotstand.  

Velger man feil gulvunderlag kan det medføre knirk eller svikt i parketten eller økt støy. Dyre gulv kan oppfattes som dårlig kvalitet, og man skylder misfornøyd på gulvleverandøren. Ettersom gulvunderlag kommer i flere prisklasser er det svært viktig å være bevist på BEHOVET, og ikke la prisen styre dette valget. Det betyr ikke at man må gå for det dyreste alternativet, men alternativet som passer til ditt undergulv og ditt gulv.  

Foto av korkunderlag under korkgulv.

Korkunderlag

På dette bildet er det lagt et korkunderlag under et korkgulv. Korkunderlag er ypperlig også som underlag til parkett eller laminat. 

Korkunderlag 

Korkunderlaget er 100% naturlig, og et fornuftig valg av parkettunderlag. Det er et bærekraftig og miljøvennlig valg som har mange gode fordeler som andre underlag ikke har. Underlag av kork reduserer trinnlyd med ca 20db dersom gulvet er lagt flytende (legge gulv flytende vil si at det ikke limes eller festes til undergulvet). Det er dermed ypperlig i boliger med flere etasjer, eller der man ønsker minst mulig støy. I tillegg er underlaget varmeisolerende (0,04 W/mK). Det gjør det godt egnet som parkettunderlag til bruk i kjellere for eksempel. Korkunderlaget kan brukes under alle typer gulv som behøver underlag som parkett, laminat og korkgulv. Det har høy slitestyrke og høy ytelse selv om det kun er 2 mm tykt. Ved bruk av gulvvarme må man i tillegg bruke fuktsperre under.  

Parkettunderlag/foam 

Parkettunderlag kaller man underlagene som er opptil 6 mm. Det mest vanlige parkettunderlaget er foam eller skum, og er et par mm tykke. Dette er mykere enn for eksempel ullpapp, noe som kan gjøre gulvet mer behagelig å gå på. Det har også noe høyere isolasjonsevne. Men det kan også skape litt mer bevegelse når man trår på det, det er derfor viktig å kommunisere med dyktige fagfolk på hva som er best under ditt gulv. Noen underlagsskum har også en trinnlydsdempende effekt 

Ullpapp 

Ullpappen er kun 1 mm tykt, men også svært formstabilt. Dermed får du et gulv som svikter svært lite, men det demper heller ikke trinnlyd i særlig grad. Dette er som regel det rimeligste alternativet, og funker bra i mange tilfeller 

Hunton trinnlydsplater 

Hunton parkettunderlag er et miljøvennlig gulvunderlag med unik lydisolering. Det er det eneste laminat- og parkettunderlaget som tåler høye punktlaster. Underlaget isolerer svært godt mot trinn- og luftlyd. Dette er en porøs trefiberplate med høy dynamisk trykkstivhet som reduserer støynivået vesentlig. Platene er miljøvennlige da de er laget av naturlig trefiber som kan resirkuleres. Hunton platene kommer i flere tykkelser og er blant de dyreste underlags alternativene.  

Dette er de mest vanlige underlagene på markedet. Det finnes andre alternativer også. Det aller viktigste er at du får et underlag som passer til ditt gulv. Vi i Parketteksperten kan selvsagt hjelpe med dette og andre gulvrelaterte spørsmål.  

Få tips til riktig valg av underlag 

Vet du hvorfor det er viktig med underlag når du legger gulv av vinyl, laminat eller parkett? I videoen snakker vi med Karina fra Pergo om hvorfor dette er viktig, og hvilke faktorer du bør tenke på når du skal velge underlag. 

Aktuelle produkter

Andre artikler som kan være av interesse

Hvorfor slipe gulvet i stedet for å legge nytt?

Om du ønsker å gi gulvet ditt et nytt og stilig uttrykk til en hyggelig [...]

2 Comments

Tips til legging av parkett

Har du lyst til å legge parkettgulvet selv? Vi i Parketteksperten har mye erfaring og høy [...]

Hva gjør du når parketten får flekker?

Flekker på parketten, og du får ikke vasket den bort? Er det hjelp å få? [...]

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Få våre tilbud før alle andre!


[gravityform id=”2″ title=”false” description=”false” ajax=”true”]