Forskjell på 1-stavs og 3-stavs parkett

Når du skal kjøpe parkett i dag, må du ta stilling til om du skal velge 1-stavs eller 3-stavs parkett. Mens det vanligste for noen år tilbake var 3-stavs parkett, velger i dag bortimot 70 % 1-stavs parkett! Men hva er egentlig forskjellen på dem?

Parkett – gulv med mange valgmuligheter

Parkett er en populær gulvtype – og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Parkettens gode kvalitet gjør at man får et gulv som varer i årevis, og som lett kan vedlikeholdes og repareres dersom det skulle være behov for det. 

Når du skal velge parketten din, har du mange alternativer hva gjelder treslag og farger. Et valg som er minst like viktig er hvorvidt du skal kjøpe 3-stavs eller 1-stavs parkett!

Parketteksperten har et godt utvalg av både 3- og 1-stavs parkett, og i denne artikkelen får du noen tips som kan hjelpe deg når du skal ta ditt valg. Kontakt oss gjerne dersom du trenger hjelp til å velge!

3-stavs og 1-stavs parkett: lik kvalitet, ulikt design

Gulvtrendene har endret seg gjennom årene; For noen år siden var det mest vanlig med trestavs parkett, så dersom du ikke har byttet ut parketten de siste årene så er det med stor sannsynlig dette du har. De siste årene derimot, har enstavs parkett overtatt tronen som den mest populære parkettypen.

Du får lik kvalitet og holdbarhet, enten du velger trestavs eller enstavs parkett – den store forskjellen ligger i det estetiske og designet:

  • 3-stavs parkett er en plank med tre bord eller lameller felt inn. Det er tre tynne staver per plankebord.

  • 1-stavs parkett er et trestykke i full bredde på selve planken. Her utnytter man altså bredden av treet, hvilket gir et mer eksklusivt uttrykk.

Er det forskjell i prisen?

Prisen er en annen faktor som skiller 3-stavs og 1-stavs parkett fra hverandre. Med trestavs parkett er lamellene tynnere, og man kan dermed bruke rester og overflødig materiale. Dette gjør det rimeligere å lage denne parkettypen, noe som igjen reflekteres i prisen.

1-stav er en dyrere måte å lage gulv på. Dette skyldes at man bruker bredden på trestykket, og restene av treet blir ikke brukt på samme måte. Det finnes riktignok rimelige alternativer, også når det kommer til enstavs parkett – uten at dette går på bekostning av kvaliteten!

Tilje Hvaler Natur: rimelig og vakker 1-stavs parkett

Tilje-serien er Parkettekspertens egne gulv, laget i direkte samarbeid med fabrikken. Hver måned bestiller vi inn store partier med Tilje-gulv. Derfor kan vi enkelt holde prisene nede og tilby deg som kunde ekstremt mye gulv for pengene. Blant Tilje-serien vil du finne et bredt utvalg av enstavs parketter. 

Tilje Hvaler Natur er en av våre bestselgere! Dette er en enstavs parkett i eik, med en naturlig lys farge. Her får du et vakkert, funksjonelt og slitesterkt gulv som attpåtil har en fantastisk pris!

Med denne enstavs parketten får du fordeler som:

  • Toppsjikt på 3,5 mm – kan slipes flere ganger

  • Ultramatt lakk gir minimalt gjenskinn fra lamper og vinduer

  • Børstet overflate fremhever treverkets naturlige struktur

Les mer og bestill Tilje Hvaler Natur

Her kan du også bestille vareprøve med gratis frakt!

Så hvilken type parkett skal du velge?

Valget handler rett og slett om smak og behag! Tenk over hvilket utseende du ønsker å ha på ditt parkettgulv; noen liker de smale bordene, mens andre ønsker det bredt. Vurder også hvilken prisklasse som er aktuell for deg.

Det største utvalget finner man innen enstavs parkett, men Parketteksperten har også mye å velge i når det kommer til trestavs parketter.

I tillegg til 3-stavs og 1-stavs parkett finnes det også parketter med 2 staver, men her er utvalget mer begrenset. Dessuten finnes det også gulv som imiterer parkett innenfor produktkategoriene laminat og korkgulv!

Noen av våre 1-stavs parketter

Se hele Parkettekspertens utvalg av 1-stavs parketter

Noen av våre 3-stavs parketter

Se hele Parkettekspertens utvalg av 3-stavs parketter

Se andre tips og råd om gulv under

Forskjell på fiskebensparkett og vanlig parkett

Mange lurer på forskjellen på vanlig parkett og fiskebensparkett, og hvordan man legger dette. Det [...]

Hvorfor slipe gulvet i stedet for å legge nytt?

Om du ønsker å gi gulvet ditt et nytt og stilig uttrykk til en hyggelig [...]

2 Comments

Parkett eller laminat?

Skal du legge nytt gulv? Det er ikke like lett å vite hva du skal [...]

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Få våre tilbud før alle andre!


[gravityform id=”2″ title=”false” description=”false” ajax=”true”]