Hvorfor slipe gulvet i stedet for å legge nytt?

sliping av gulv

Om du ønsker å gi gulvet ditt et nytt og stilig uttrykk til en hyggelig pris, må du ikke nødvendigvis bytte ut hele gulvet. Om du ønsker å fornye ditt tregulv, kan det å slipe gulvet være et godt alternativ. Her forklarer vi hvorfor.

Vi i Parketteksperten blir ofte kontaktet av folk som har fått slipestriper, søkk eller vannskader i tregulvet sitt, eller som har fått et skjoldete gulv etter at det er behandlet med olje eller lakk. Det er ikke alltid så lett å rette opp disse feilene uten å bytte gulvet eller slipe det ned.

Hva er mest lønnsomt?

Noen sier at det er billigere å legge nytt gulv enn å slipe det gamle tregulvet. Dette stemmer som regel ikke, og i alle fall ikke dersom du har et gulv på under 18 m2. Da kommer alternativene nesten likt ut i pris.

Hvis du har et større rom, er det mer lønnsomt å få gulvet slipt enn å bytte det helt ut. Som et eksempel kan vi ta et gulv på 40 m2. Dersom du sliper gulvet, inkludert ny farge (lakk eller olje), ligger prisen på ca. kr 430,- pr. m2. Dette er avhengig av ulike faktorer.

Får du lagt nytt gulv, ligger prisen gjerne på kr 400,- og oppover pr. m2 for parketten. Mange av de populære parkettene idag ligger godt over denne prisen også. Du må også ta høyde for arbeidet med å fjerne gulvet, bortkjøring og håndtering av avfall, samt kostnad for og arbeid på nytt underlag på undergulvet. I tillegg må du beregne ca. 8 % kapp (svinn), avhengig av hvor erfaren du er og hvordan rommet er utformet. Det påløper også ofte kostnader dersom du trenger nye gulvlister.

Erfarne fagfolk gir godt resultat og lavere pris

Hvis du lar fagfolk slipe tregulvet ditt, blir det som regel mye billigere enn å kjøpe et nytt parkettgulv. Dessuten får du garanti på jobben som gjøres. Det betyr at hvis jobben ikke utføres bra nok, gjøres den om igjen på håndverkerens regning. Akkurat det er en grunn til å ikke nødvendigvis gå for den billigste, men undersøke kompetansen til ulike fagfolk og spørre om referanser.

Hvis du skal slipe tregulvet ditt, anbefaler Parketteksperten å sette dette bort til fagfolk som har lang og god erfaring. Det sikrer deg det beste resultatet. Vi ser stadig vekk at gulvene blir forringet, heller enn fornyet, når uerfarne gjør jobben selv, eller bruker folk som ikke er gode nok i faget.

Med utgangspunkt i at du setter vekk hele jobben med å legge nytt tregulv, viser våre beregninger at det å slipe ned og behandle ditt eksisterende gulv, koster mindre enn halvparten av det å legge nytt gulv. Tallene er basert på trestavs parkett med en pris på kr 400,- pr. m2.

Om du har et en-stavs eikegulv, blir det alltid mye billigere å slipe gulvet enn å legge nytt tregulv. Du kan også bytte farge når du sliper gulvet ditt, og faktisk designe ditt eget gulv! Det gjør du ved for eksempel å legge en hvit farge i bunn og grå på toppen, eller motsatt. Hvis gulvet vanndampes, får du enda mer farge ned i treverket. Her er det kun fantasien som stopper deg.

Gulvsliping er også den mest bærekraftige måten å fornye gulvet ditt på. Og med dagens klimautfordringer, står bærekraft og miljøvennlighet høyt hos den generelle delen av befolkningen. Dette er gjenbruk på en svært god måte!

Ikke slip ned gulvet for mye

Noe det er viktig å huske på når du skal slipe gulvet, er å ikke slipe ned for mye av topplaget. Det bør gjenstå minimum 2 millimeter av gulvets øverste lag hvis det er laget av eik, ask, andre løvtreslag eller eksotiske treslag. Hvis du har furu- eller tynnparkett på under 1,5 millimeter, anbefaler vi deg å legge helt nytt gulv, fordi laget ikke er tykt nok til å slipes ned. 

Skal du kjøpe nytt tregulv, bør du passe på at gulvet har minimum 3 millimeter eik på toppen, for da kan gulvet slipes to til tre ganger før det må byttes. Hvis topplaget er 2 millimeter tykt, tåler det normalt én gulvsliping. Det er alltid greit at det sitter igjen litt av topplaget på undergulvet, slik at det ikke løsner fra underlaget.

Trenger du hjelp til å fornye gulvet?

Vi i Parketteksperten har lang erfaring og høy kompetanse i å reparere, slipe og legge gulv. Vi hjelper deg gjerne med å finne ut om det er best å slipe tregulvet eller bytte det ut, og vi utfører jobben med godt resultat og fornøydhetsgaranti!

Kontakt oss gjerne her.

Se også disse artiklene

Olje eller lakk?

Når nytt gulv skal velges eller eksisterende gulv slipes, er det ikke uvanlig at det [...]

Hva gjør du når parketten får flekker?

Flekker på parketten, og du får ikke vasket den bort? Er det hjelp å få? [...]

Parkett for kjøkken

For mange er kjøkkenet selve hjertet i huset, der foregår mye av det sosiale. Før [...]

2 thoughts on “Hvorfor slipe gulvet i stedet for å legge nytt?

  1. Ramiz Bekir says:

    Heisann! Vi ønsker å få slipt gulv i en leilighet på Ensjø, Gladengveien 8 d! Arealet er ca på 58 kv/m, eikeparkett! Vil gjerne vite hvor mye det kan koste og når tidligst dere kan starte? Vh Ramiz

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Få våre tilbud før alle andre!


[gravityform id=”2″ title=”false” description=”false” ajax=”true”]