Hvorfor sklir laminatgulv fra hverandre i skjøtene? 

Endeskjøt laminat

Laminatgulv er bygget opp av organiske materialer som krymper og sveller i takt med endringer i fuktighet og temperatur. Variasjonen i fuktighetsnivået kan føre til at plankene løsner og flytter på seg, slik at det blir åpninger mellom dem.

Hva kan gjøres for å unngå at laminatgulv sklir fra hverandre i skjøtene?

Det vi erfarer når vi er ute og ser på laminatgulv er som regel at gulvet har blitt låst fast. Da har ikke gulvet mulighet til å bevege på seg, og det vil oppstå sprekker i skjøtene. For å unngå dette må man passe på at gulvflaten ikke festes til undergulvet, og det må finnes tilstrekkelig klarering mot veggene.

Når det legges terskel ser vi ofte at det fuges på to sider av terskelen. Her er det derimot viktig at man ikke fuger selve gulvet, ettersom at gulvet da låses fast. Det man bør gjøre er å lage en stor nok glippe mellom bordene, legge en trekloss imellom, og fuge terskelen fast til den. 

Vi opplever også at mange fuger gulvet fast til undergulvet. Dersom man ønsker å fuge gulvet fremfor å bruke en overgangslist, lønner det seg å legge en ekspansjonslist imellom slik at gulvet fortsatt flyter fritt. Det er også viktig å ikke skru gulvet fast til undergulvet. Husk å bruk korte nok skruer når du for eksempel fester metallist i overganger.

Kjøkken skal ikke monteres oppå laminatgulv som Pergo og Berry Alloc, da det vil låse fast gulvet og kan resultere i at endeskjøtene sklir fra hverandre. Derfor bør du alltid skjære ut hull rundt bena til kjøkkeninnredningen, slik at gulvet ikke kommer borti når det utvider seg.

Når laminaten har sklidd fra hverandre, kan man fikse det selv?

Ja, det er enkelt å reparere skjøter som har sklidd fra hverandre, og man trenger ikke fagfolk til dette. Det som trengs er litt gulvlim i not og fjær. Deretter kan man enten sparke gulvet tilbake eller ta av gulvlisten og slå gulvet pent tilbake med et tilbakeslagsjern.

Hvorfor sklir ikke skjøtene på et parkettgulv fra hverandre? Et parkettgulv tåler mye mer og har et bedre låsesystem i endeskjøtene enn det laminat har.

Trenger du hjelp til å fikse skjøter som har sklidd fra hverandre, eller har du ytteligere spørsmål?

Send oss en forespørsel så kontakter vi deg innen kort tid.

 

2 thoughts on “Hvorfor sklir laminatgulv fra hverandre i skjøtene? 

  1. Børge Moberg Moberg says:

    Hei vi er et utbyggefirma som fra tid til annen opplever at kunder klager på at parkett har mindre glipper på f.eks 1 årsbefaring.
    Vi ønsker å ha noen som er expert på området og vurdere og utbedre der det er reklamasjonsberettiget

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Få våre tilbud før alle andre!


[gravityform id=”2″ title=”false” description=”false” ajax=”true”]